ده توصیه برای داشتن خانواده ای منسجم تر تحکیم رابطه ی والد-فرزندی
همانند تمامی روابط، ارتباط والد و فرزندی برای خوب و مستحکم بودن، نیازمند تلاش و پیگیری است. پدر/مادر بودن کار دشواری است اما داشتن یک رابطه ی مستحکم و صمیمانه، علاوه بر این که باعث اطمینان خاطر شما می شود، موجب جذب ارزش های تربیتی می گردد که برای شما اهمیت دارد و دوست دارید فرزندتان به آن ها پایبند باشد. در این جا 10 توصیه ی ساده آورده شده که در ارتقاء رابطه بین والد و فرزند موثر است.
1- جمله ی «دوستت دارم» را فراموش نکنید!
هر روز به فرزندتان در هر سن و سالی که هست، بگویید که دوستش دارید. حتی روزهایی که بحث و جدلی بین شما درگرفته است یا حتی وقت هایی که در آن لحظه، واقعا و از ته دل دوستش ندارید (گفتن این جمله در چنین لحظاتی اتفاقاً از اهمیت بیشتری برخوردار است). جمله ی ساده ی «دوستت دارم» گام عظیمی است در بهبود و استحکام رابطه.
2- ارزش های خود را آموزش دهید.
به فرزند خود در مورد باورها و اعتقاداتتان توضیح دهید. بگویید ارزش های شما چه هستند و چرا به آن ها ایمان دارید. اجازه دهید فرزندتان سوالاتش را در این زمینه بپرسد و شما هم صادقانه به او پاسخ دهید. به این سوالات بها دهید و تحسینش کنید.
3- اسم یا کد مخصوصی برای فرزندتان در نظر بگیرید.
نام یا رمز ویژه ای را برای برقراری ارتباط با فرزندتان انتخاب کنید. از این اسم می توانید به عنوان یک تحسین ساده، چیزی که نشان دهنده ی عشق و علاقه ی شما به اوست، استفاده کنید. این اسم می تواند بر اساس ویژگی خاصی باشد که تنها شما و فرزندتان از آن سر در می آورید. حتی برای تذکر بد رفتاری کودک نیز می توان از اسم رمز استفاده کرد (مثلا فرزند شما که عادت به ناخن جوی دارد می داند وقتی به او می گویید ای شیکموی بابا منظورتان تذکر برای نجویدن ناخنش است) که باعث تذکر به کودک بدون ایجاد شرمندگی در او می شود.
4- برای وقت خواب آیین ویژه ای داشته باشید.
برای بچه های کم سن و سال تر، خواندن کتاب داستان یکی از به یادماندنی ترین خاطرات زندگی است. بماند که بچه های بزرگتر نیز از این قاعده مستثنی نیستند. وقتی که بچه ها بتوانند بخوانند، از آن ها بخواهید قبل از خواب یک صفحه، یک فصل یا یک داستان کوتاه را برایتان بخوانند. نوجوان ها از این که موقع خواب به آن ها شب بخیر بگویید و دستی به سر و گوششان بکشید، بدشان نمی آید؛ حتی اگر به روی خود نیاورند که از این کار خوششان می آید!
5- به فرزندانتان اجازه دهید به شما کمک کنند.
گاهی وقت ها والدین سهواً فرصت های طلایی بودن با بچه ها را از دست می دهند چرا که به آن ها اجازه نمی دهند در کارها کمکشان کنند. بیرون آوردن خریدها از اتومبیل که بچه ها در هر سنی از آن استقبال می کنند نمونه ی ساده و روزمره ای است که می تواند صمیمیت بین شما را افزایش دهد. یا پرسش از آن ها که کدام پیراهن با کت و شلوارتان هماهنگ تر است. با این نظرخواهی، هم موقعیتی صمیمانه ایجاد کرده اید، هم به فرزندتان نشان داده اید که برای نظراتش ارزش قائلید. البته یادتان باشد اگر از او نظر خواستید، واقعا هم برای پذیرش نظرش آمادگی داشته باشید و انتخابش را به کارگیرید!
6- با بچه ها بازی کنید.
نکته مهم این است که واقعا و از صمیم وجود با فرزندتان بازی کنید: بازی با عروسک ها، توپ، اسم فامیل، منچ یا هر وسیله ی سرگرم کننده ی دیگر. نوع بازی مهم نیست، مهم لذت بردن از بودن با یک دیگر است. اجازه دهید بچه ها رفتار کودکانه ی شما را ببینند. در حالی که بچه های بزرگتر از بازی های سازمان یافته تری مثل کارت بازی، شطرنج، بازی های کامپیوتری، والیبال، ... لذت می برند، کوچک ترها تا زمانی که شما با آن ها همراه و هم بازی هستید، از هر چیزی که در آن سرگرمی و تفریح باشد، خوششان می آید.
7- شام و ناهار را خانوادگی صرف کنید.
بارها این را شنیده اید و در واقع نکته ی مهمی است. صرف غذا با هم فرصت مناسبی برای گفتگو و صمیمیت است. تلوزیون را خاموش کنید و در خوردن غذا عجله نکنید. در حین غذا خوردن با هم گپ و گفت داشته باشید و بگویید و بخندید. این لحظات مثل قصه شنیدن های قبل از خواب، لذت بخش و به یاد ماندنی است.
8- فرصت های دو نفره، تدارک ببینید.
موقعیت هایی را فراهم کنید که شما به تنهایی با فرزندتان اوقاتی را سپری کنید. این موقعیت می تواند صرف پیاده روی، بازی، تماشای فیلم، یا هر فعالیت دیگری که هر دوی شما دوست دارید، باشد. البته هر چه تعداد فرزندانتان بیشتر باشد، این کار سخت تر خواهد شد، اما غیرممکن نیست. خلاق باشید و مطمئن باشید این لحظات با هم بودن های دو نفره هم بسیار تاثیر گذار است هم خاطره انگیز.
9- به انتخاب هایشان احترام بگذارید.
لازم نیست حتما بلوز و شلوار ناهماهنگ فرزندتان را دوست داشته باشید یا از عکس هایی که به دیوار اتاقش آویزان کرده خوشتان بیاید، اما مهم است که به انتخاب هایش احترام بگذارید. بچه ها پس از مدتی مستقل می شوند و والدین می توانند با حمایت های خود مهارت های حل مساله و تصمیم گیری را در فرزندان تقویت کنند.
10- آن ها را اولویت زندگی خود قرار دهید.
فرزندان شما باید به این باور برسند که اولویت زندگی شما هستند. زمانی که فرزند شما احساس کند که شما به او توجه ندارید، ممکن است استرس شدیدی را تجربه کند. گاهی وقت ها لازم است استرس ها و مشغله های زندگیتان را رها کنید و لذت بیشتری از والد بودن خود ببرید. بچه ها به سرعت بزرگ می شوند و هر روزی که با آن ها هستید، از اهمیت خاصی برخوردار است. قدر لحظاتی که با هم هستید را بدانید چرا که ممکن است روزی برسد که دیگر خیلی دیر شده باشد!
اخلاقی / مشاور دبستان